office@green-amber.hu
  Tel : +36-19996729

ELŐNYÖK

ELŐNYÖK
A ZÖLDTETŐ ELŐNYEI

     Sok információ kering a zöldtetők előnyeiről. Ilyenek, például az, hogy csökkenti a környezeti hőmérsékletet, felveszi a széndioxidot és a levegőben levő mikrorészecskéket, visszatartja a vizet és energiát takarít meg. Lássuk mi igaz ezekből és hogyan működik. Itt egy átfogó képet próbálunk bemutatni a zöldtetők előnyeiről, tudományos kiadványokra hivatkozva.
ELŐNYÖK

ANYAGI ELŐNYÖK

A zöldtetők anyagi előnyei:
 1. Szigetelés
  Előny: energiát takarít meg, biztosítja az épület alacsony üzemeltetési költségeit (fűtés, légkondicionálás)
 2. Ökológiai jellemző – funkcionalitást ötvözve a természetességgel
  Előny: növeli az ingatlan értékét
 3. Támogatások megszerzése, adókevezmények zöld épületeknek
  Előny: olcsóbb kivitelezés, üzemeltetés
 4. Hosszú élettartam - gyorsabb amortizálódás
  Előny: az értékek hosszú távú megőrzése 
Előny: olcsó karbantartás és csere
ELŐNYÖK

1. Szigetelés: Energia megtakarítás
   
 A kutatások kimutatták, hogy az extenzív zöldtetők nagyon jó hőszigetelők úgy télen mint nyáron. A növényzet nélküli lapos tetők a nyári hónapokban akár 21 C°-al is melegebbek lehetnek mint a zöldtetők.

Nyáron - hűtő hatása az épületekre
     
A tetők környezetből átvett hőmérséklete zöldtetők esetében 90%-al csökkenthető, amelyhez még hozzáadódik a hőszigetelő réteg hatása, ez a hőszigetelést 99%-ra is javíthatja. Német tanulmányok bizonyítják, hogy a legforróbb nyári napokon, amikor a levegő hőmérséklete felemelkedik 35 C°-ra, a növényzet alatti szubsztátum hőmérséklete soha nem haladja meg a 25 C°-ot. Ez a hűtő hatás elsősorban a párolgásnak és a növényzet általi árnyékolásnak köszönhető, de a zöldtető fényvisszaverő képességének is, ugyanakkor ehhez hozzájárul a növények fotoszintézis által elhasznált energiája, és a szubsztátum rétegének hőmegtartó képessége.
ELŐNYÖK

Télen - melegítő hatása az épületekre
   
A fűszálak és más növények háromdimenziós struktúrája levegőt fog közre, így mintegy "bundaként" viselkedik és hozzájárul a hőszigetelés növeléséhez. Ugyanakkor a vegetáció megakadályozza, hogy a hideg szél közvetlenül érje a tető felső rétegeit. Egy kis mértékben hozzájárul a zöldtető speciális szubsztrátumának hőszigetelése is, illetve a növényréteg infravörös sugár visszaverő képessége, és a növényréteg feületén reggel kialakult deres réteg (1 g vízlecsapódásnál 530 kalória hő szabadul fel).

Kevesebb légkondícionálás, kevesebb fűtési költség:
     
Zöldtető kiépítése által, a nyári hónapokban kevesebb szükség van légkondícionálók használatára, télen viszont kevesebb fűtésre van szükség. A szigetelés hatékonysága télen függ a különböző rétegek nedvesség visszatartásától. Nyár folyamán a szigetelés optimális mivel a rétegek szárazak és jobban visszaverik a hőt.
ELŐNYÖK

Kevesebb légkondícionálót használva nyáron és kevesebb fűtési költséggel számolva télen, a zöldtetők által jelentős energia megtakarítást érünk el. Mivel az energiaárak egyre nagyobbak, a vegetációs tetők egyre vonzóbbak lesznek.

Az irodák  4.470 köbméter gázat takarítanak meg évente:
     
Az "Energy Savings Monitor" 2006 szerint, az irodák átlagban 1.250 MJ / m² gázat fogyasztanak. Ebből 39%-ot központokban. A légkondícionált hűtés még hozzáad 4%-ot az összes energia költséghez. Így 538 MJ -ra jutunk évente. A zöldtető 23%-al csökkenti az energiaköltséget fűtés esetében és 75%-al légkondícionálásnál. Ez azt jelenti, hogy egy vegetációs tető 150 MJ-t takarít meg évente. 1MJ 0,0316 m³ gáznak felel meg. Következtetésképpen: a zöldtetővel csökkentjük a gázfogyasztást 4.470 m³-el évente! (Forrás: "Groen boven alles", Energy Savings Monitor).

A háztartások 91 eurót takarítanak meg évente:
     A háztartások energia ígényei eltérnek az irodákétól. A teljes energiafogyasztásból a háztartások átlagosan 47%-ot költenek fűtésre és 10%-ot hűtési berendezésekre, mint például hüttőszekrények.
ELŐNYÖK

     Nem minden lakás rendelkezik légkondicionálóval vagy ventilátorral. Ezért a zöldtető hűtési hatásába ez nincs beleszámítva. Például, egy torontói tanulmány szerint, zöldtető építéssel a háztartások megtakaríthatják a fűtési költségeknek akár a 23%-át. Hollandiában a háztartások átlagosan elfogyasztott gáz energiája 26,364 MJ évente. Ennek a költsége körülbelül 395 euró. Ez a fogyasztás 23%-al csökkentve, évi 91 eurós megtakarítást jelent! (Forrás: "Groen boven alles", Energy Savings Monitor).

2. Természetes kinézet: Növeli az ingatlan értékét
     Az épület kellemes kinézetéért és az energia megtakarításokért valamint az egyre növekvő környezettudatos élet miatt, a vevők hajlamosak többet fizetni egy zöldtetős lakásért. Így a zöldtető növeli az ingatlan értékét. A funkcionális előnyök mellett, a zöldtető egy dizájn elemmé is válhat amely építészeti egyediséget nyújthat az épületnek.
ELŐNYÖK

3. Támogatás megszerzése zöldtetőkre
     Napjainkban a klímaváltozásokkal gyakorivá váltak a heves esőzések. Egyre több esetben a folyók kilépnek a medrükből, eddig nem tapasztalt áradásokat okozva, súlyos gazdasági és környezeti következményekkel. A hatóságok készen állnak a zöldtetők építésének a támogatására, mivel azok csökkentik a csatornahálózatok túlterhelését. Egy másik ok, hogy a csatornahálózat bővítésébe fektetett költségek nagyobbak lennének mint ezen támogatások. A tetőkre eső víz visszatartása fontossá vált, különsen a sűrűn lakott területeken.

Csatorna-rendszer 70% - 90% -os tehermentesítése:
     Tanulmányok bizonyítják, hogy nyár folyamán a zöldtető jelentősen csökkenti a csatorna rendszerbe kerülő víz mennyiségét. A növényzet és az alatta levő szubsztrátum visszatartja a vizet, amely aztán közvetlenül a légkörbe párolog. A visszatartott víz mennyisége függ a szubsztrátum vastagságától és típusától, a drénréteg típusától és a növényzettől.
ELŐNYÖK

8 - 10 eurós megtakarítás négyzetméterenként:
     A zöldtető által összegyűjtött csapadékvíz lecsökkenti a csatornahálózat által összegyűjtött csapadékvíz költségeit. Ez átlagosan 8 - 10 euró négyzetméterenként.

4. Fény- és hőmérséklet-ingadozás védő hatás. Hosszabb tető élettartam
     A tetők folyamatosan ki vannak téve az ultraibolya sugárzásnak, az erős ezőzéseknek és a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoknak. Egy év folyamán a hőmérséklet különbségek extrém esetekben elérhetik a 100 C°-ot. Tanulmányok mutatják, hogy egy zöldtető élettartama háromszor nagyobb mint egy hagyományos tetőé, mivel a növényzet védőleg hat a szélsőséges éghajlati tényezőkkel szemben. A bitumenes vagy műanyag rétegek érzékenyek, kiöregednek az idő múlásával ha nagy hőmérséklet-ingadozásnak vagy UV sugárzásnak vannak kitéve. A növénytakaró és a különleges szubsztrátum rétegei megvédik a tetőt ezektől a káros hatásoktól, növelve az élettartamát.
ELŐNYÖK

A vízszigetelés mechanikai védelme:
     A technológiai beavatkozások, javítások, karbantartások kilyukaszthatják a vízszigetelés rétegét (szegek, önfúró csavarok, éles lemezdarabok amelyek ha véletlenül rálépnek átszúrhatják a vízszigetelést) szivárgást okozva. A zöldtető rétegei megvédik a vízszigetelést ezektől a kisebb kellemetlen de nagyon költséges balesetektől.

Hosszú élettartam. A beruházás megtérülése 8-tól 21 évig:
     A zöldtető költségei általában  8-15 év alatt megtérülnek az épület üzemeltetési költségeinek csökkenésével. Míg egy hagyományos tetőnél a komponenseket 20-30 év után cserélik, a zöldtető átlagos használati időtartama 3-5 - szőr magasabb (60-100 év). A vegetációs tető védi az alsóbb rétegeket ami a kezdeti beruházás gyors megtérülése mellett, növeli annak élettartamát, ezért ezen tételek kicseréléséhez nincs szükség további pénzalapra.
ELŐNYÖK

KÖRNYEZETI ELŐNYÖK

Alacsony környezeti hőmérséklet

Előny: csökkenti az úgynevezett ''Urban Heat Island'' (városi hősziget) hatást
CO2 felvétel
Előny: tisztább levegő, belélegezhető, oxigénben gazdagabb
Rögzíti a mikrorészecskéket
Előny: tisztább levegő
Növeli a biodiverzitást
Előny: javítja / fenntartja a madarak és rovarok élőhelyét 
Csapadékvíz visszatartás
Előny: a csatornahálózat tehermentesítése, csökkentve az árvizek kockázatát
Csapadékvíz tisztítása szűréssel 
Előny: tisztább környezet
ELŐNYÖK

Alacsony környezeti hőmérséklet: ''Urban Heat Island'' (városi hősziget) hatás csökkentése
     Nyár folyamán a hőmérséklet a városokban kb. 5-7 C°-al magasabb mint a vidéki területeken, mivel az épületek, az aszfaltozott utcák elnyelik, majd utólag kibocsátják a hőt. Ezt a jelenséget nevezik ''Urban Heat Island'' (városi hősziget) hatásnak. A Tyndall Centre for Climate Change (Tyndall Klímaváltozás Kutatóközpont) tanulmányai mutatják, hogy 10%-al több zöld területre lenne szükség a városokban az éghajlatváltozás hatásainak ellensúlyozására. A zöld területek visszaverik a hőt, ezáltal alacsonyabb lesz a környezeti hőmérséklet, ami kellemesebb. Továbbá a növények, párologtatás során csökkentik a hőmérsékletet. Mivelhogy a városokban korlátozottak a zöldövezetre szánt területek, mint parkok, kertek, a zöldtető ideális megoldás lehet a vegetációs területek növelésére.
ELŐNYÖK

CO2 felvétel: Tisztább levegő
   
 A szén-dioxid egy gáznemű anyag, ami főleg a fosszílis tüzelőanyagokból keletkezik. Az ipari forradalom után, a CO2 szint a légkörben jelentősen megnőtt. Ez fő oknak tekinthető a globális felmelegedésért. Köztudott, hogy a növények elnyelik a CO2-t, de sajnos a növények és fák száma nem növekedett arányosan a CO2 kibocsátás mennyiségével. Még nem ismert, hogy mennyit képesek felfogni a varjúháj féle növények, de a négyzetméterenkénti számos pozsgás növény miatt jelentős lehet. Minden négyzetméter varjúhájnak kb. 2,4 m² levél felszíne van, viszont 1 m² extenzív tető lágyszárú növényzetének akár 100 m² kiterített lombozati területe is lehet. Így a zöldtetők csökkentik a légkőrben levő CO2-t és ennek következtében a globális felmelegedést is.

Mikrorészecskék rögzítése: Tisztább levegő
    A levegőben levő mikrorészecskék komoly veszélyt jelentenek a közegészségre. Szívbetegséget okoznak és súlyosbítják a tüdőbetegségeket. A hollandiai Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet számítása szerint, a mikrorészecskék rövid távú hatása miatti halálozások száma eléri a 18.000 -et évente.
ELŐNYÖK

A természetben levő elemek visszatartják a mikrorészecskéket, amelyek ezután nem kerülnek be az esővízzel együtt a csatornarendszerbe, mivel az ültetőközeg megszűri, visszatartja ezeket. Az extenzív zöldtető hektáronként kb. 1,5 kg-ot képes felfogni. Ez egy fejlett fa részecske felfogó képességének felel meg. Egy varjúháj növényes zöldtető a növényzet egyenetlen struktúrájának köszönhetően több mikrorészecskét felfog mint ugyanazon felületű bitumenes tető. A városok általában szenvednek a kipufogógázak hatásaitól, ezért itt a vegetációs tetők pozitív hatással vannak a levegő minőségére. A zöldtetők számának 10-20 %-os növekedése jelentősen hozzájárulna a lakósság egészségének javulásához.

Biodiverzitás növelése: Javítja / fenntartja a madarak és rovarok élőhelyét 
    Bárhol épüljenek is a lakások, ezek a mikroélőhelyeket megzavarják. A zöldtető segít újjáépíteni őket és segít helyreállítani a biológiai körforgást. A zöldövezetes tetők fontos menedékhelyel szolgálnak a mikroélőhelyek számára. A biológiai sokféleséget növelni lehet a szubsztrátum vastagságának helyes megválasztásával, és a növényzet sokféleségével.
ELŐNYÖK

Egyes svájci és angliai tanulmányok szerint a zöldtetők élőhelyet biztosíthatnak ritka rovarfajoknak és kihalóban levő pillangófajtáknak.

Csapadékvíz visszatartás: Csatornahálózat tehermentesítése, csökkentve az árvizek kockázatát
    A globális felmelegedés miatt a heves esőzések általánossá váltak. A zöldtető egyik fontos előnye, hogy tehermentesíti a vízelvezető- és csatorna rendszert. A zöldtető szerkezete lehetővé tesz jelentős mennyiségű vízvisszatartást, amely utólag elpárologva hozzájárul a környezeti hőmérséklet csökkentéséhez. Egy másik, ugyanilyen fontos hatás a lassú vízelvezetés, így a csapadékvíz rendszerek védve vannak a nagy vízmennyiségtől amely a zöldtető szerkezetében marad és lassan szűrődik ki. Tanulmányok kimutatták, hogy egy könnyű esőzéskor amely kb. 18 óra hosszan tartott, a 12 fok dőlésszögű zöldtetők esetében, 14 cm-es szubsztrátummal, a víz kiszűrődése az eső megállása után 12 órával kezdődött el és még 21 órát tartott az eső megállása után.
ELŐNYÖK

Csapadékvíz tisztítása szűréssel: egy tisztább környezet
    A zöldtetők nemcsak hogy nagy mennyiségű esővizet tartanak vissza, de meg is szűrik azt. Az eső előszőr a növényekre esik, utána a több összetevőjű rétegen átfolyik, s csak azután ér ki a lefolyóba, így megszűrődik. Kohler&Schmidt tanulmánya (1990) szerint, az ólom, a réz és a kadmium-szulfid 95%-a, és a cink 19%-a amelyek az esővízzel kerülnek a zöldtetőre, a szubsztátumban maradnak. A visszatartott nitrátok, nitritek (savas esőből) mennyisége is jelentős, de nehezebben számszerűsíthető.

GYAKORLATI ELŐNYÖK

Hangszigetelés
Előny: csendesebb beltéri és kültéri környezet
Tűzvédelem
Előny: teljesen tűzálló
Természetes kinézet
Előny: gyönyörű kilátás, a zöld szín nyugtató és lazító
Nem használnak ballasztot a zöldtető védelmére
Előny: egy közömbös anyag egy "élő"-re, szépre cserélve
ELŐNYÖK

Hangszigetelés: csendesebb beltéri és kültéri környezet
    A szubsztrátum-, a növények- és a rétegekben levő levegő kombinációja lecsökkenti a zajszintet. A hanghullámok felfogódnak és elnyelődnek, nem verődnek vissza mint más építőanyagok esetében. A szubsztrátum megakadályozza az alacsony frekvenciákat, a növényzet pedig a magasakat. Ez lehet például a repülőgépek zaja de egy felhőszakadás vagy zivataré is. A vegetációs tető egy csendesebb lakást, irodát biztosít, és egy kellemesebb városi környezetet.
A zöldtető 8 db-el is csökkentheti a zajterhelést. Ez nem tűnik soknak, de az emberek számára, 10 db zaj csökkenés 50% -al kisebb zajt jelent. A hangszigetelés függ a zöldtető rendszer vastagságától, és a szubsztrátum vízvisszatartásától. Minél vastagabb, annál hatékonyabb a szigetelése. 2004-ben Dunnett&Kingsbury egy 5 db-es csökkenést mértek a frankfurti am Main repülőtér közelében, egy 10 cm vastagságú zöldtető telepítése után. Továbbá egy másik tanulmányban Prof. Dr. Gernot Minke kimutatta, hogy 12 cm nedves szubsztrátum 40 db-el csökkentheti a zajt, illetve a 20 cm-es kb. 46 db-el.
ELŐNYÖK

Tűzállóság:
    Németországban a zöldtetőket "szilárd tetők"-nek tartják mivel nem égnek és teljesen tűzállóak abban az esetben ha a szubsztrátum vastagsága meghaladja a 3 cm-t.

Védelem elektromágneses sugárzás ellen:
    Prof. Dr. Gernot Minke német szakértő tanulmányai a kasseli egyetemen bebizonyították, hogy a zöldtetők csökkentik az elektromágneses sugárzás hatásait. Így egy zöldtető amely egy 20 cm vastag hőszigetelőből, drénrétegből, egy 16 cm vastag szubsztrátumból és extenzív növényzetből (lágyszárúak) áll, csökkenti a sugárzást a 2 Gigahertzes tartományból (ahol a legtöbb mobil távközlési hálózat működik) 24 dB-el, amely csökkenés mintegy 99%-ot jelent. Ha ezt kiegészítjük egy 20 cm vastag gyeppel, az elektromágneses sugárzást csökkentő hatás eléri a 99,9999%-ot.
ELŐNYÖK

Természetes kinézet: szemet gyönyörködtető, a zöld nyugtató, relaxáló hatása
    Sűrűn lakott területeken általában nincs elég zöld terület a lakosoknak. A zöldtetők kellemes kilátást kínálnak a környéken lakóknak, javítva a városi élet minőségét. Tanulmányok bizonyítják a zöld területek pihentető pszihológiai hatását. Egy botanikus kerti séta csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot. Egy másik tanumány kimutatta a stresszes időszak utáni gyors felépülést.

Nincs szükség ballaszt vagy kavicsra a tetőn:
    Egy közömbös anyag egy "élő"-re, szépre cserélve. Egyes tetőkhöz ballasztra van szükség a rögzítéshez. Egy standard zöldtető telített súllya kb. 85 kg / m² (de készülnek 35 kg / m²-es rendszerek is). Másrészt a növények gyökerei miatt, a rendszer egy egységes egészet alkot. Így, a zöldtető telepítéséhez nincs szükség ballasztra vagy kavicsra.
Cod de validare
ELKÜLD
Szakvéleményt szeretne zöldtető tervezéséhez, hogy részesülhessen a zöldtető projektek számos előnyéből, mint a környezeti, anyagi és gyakorlati előnyök? Kulcsrakész projekteket valósítunk meg, teraszok, extenzív és intenzív zöldtetők hosszú távú karbantartását végezzük korszerű, tartós, ökológiai anyagokkal, vegetációs szőnyeg felhasználásával, amelyek összetétele speciálisan zöldtetőre szabott, legyen az extenzív, intenzív vagy táj típusú. A cégünk által kivitelezett zöldtetős projektek segítenek a fenti előnyök elérésében, a legjobb költség / hatékonyság / biztonság arány mellett, segítünk rendszermegoldásokkal, teraszokhoz, zöldtetőkhöz, olyan módon, hogy konstruktívan és rugalmasan illeszkedjenaz Ön projektjének sajátos jellemzőihez.
Legyen szó akár egy extenzív zöldtetősre tervezett ipari csarnokról, elsődleges ökológiai szereppel, vagy egy reprezentatív irodai épületről intenzív zöld teraszokkal, vagy egy futurisztikus bevásárlóközpontról, emeleti parkolókkal és táj típusú zöld teraszokkal, minden a gondos megtervezéssel kell kezdődjön. Akár egy intenzív akár egy extenzív zöldtetőt szeretne, vagy táj-, esetleg kert típust, vagy ha az épület teherbíró képessége olyan feltételeket követel, hogy ultrakönnyű, vagy könnyű zöldtető épüljön, ha szeretne egy mutatós kinézetű  függőkertet az épület belső vagy külső falára, vagy csupán egy jobb zajszigetelőként, vagy ha a zöldtető ökológiai hatását ki szeretné egészíteni napelemekkel, állunk rendelkezésére projektekkel, rendszermegoldásokkal, zöldtető költségelőirányzattal, szakvéleményekkel.